Em@il: postmaster@yazarlar.iwarp.com

 PASAPORT VE VİZE İŞLEMLERİ

PASAPORT İŞLEMLERİ

A. HİZMET PASAPORTU (Gri Pasaport)

Kimler Alabilir:

-Hükümetçe. Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazife ile dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara,
-Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara,
-Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenler,
-Bunların Eşleri,
-Bu durumda olanların, yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocukları ile yine yanında yaşayıp reşit olmayan erkek çocukları,

Yapılacak işlemler:
Bakan onayı ile geçici olarak yurtdışında görevlendirilen personel, üç adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve Makam Onayı örneği ile Genel Müdürlüğe müracaat ederek, Pasaport Talep Formunu doldurup onaylattıktan sonra İl Emniyet Müdürlüğüne müracaatını yapar.

İl Emniyet Müdürlüğünce başvuru için istenen belgeler:
-Talep edenin mensubu bulunduğu kurumdan onaylanmış, Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu,
-Nüfus Cüzdan aslı ve 1 adet fotokopisi
-İlk defa pasaport alacaklar için 3 adet, Temditler (yenilemeler) için 1 adet, 4.5 x 6 ebadında cepheden çekilmiş vesikalık fotoğraf (Talep Formuna yapıştırılan fotoğraf hariç),
-Daha önce herhangi bir pasaport alınmışsa getirilmesi,
-Pasaport Cüzdan Bedeli (Temditlerde ücret istenmez),
-Reşit olmayanlar için kanuni mümessillerinin noterden tasdikli muvafakatti (Müracaat sırasında pasaport vermeye yetkili makamlar huzurunda da verilebilir),
-Müracaat evraklarını başkaları getirebilir ancak teslim almaya şahsın gelmesi veya noter vekaleti yada kurumun resmi yazı ile görevlendirdiği görevliye teslim edilir (Görevlendirilen Personel, Kurum Kimlik Fotokopisi ve Nüfus Cüzdan Fotokopisini yanlarında getirmeleri gerekmektedir).
Sorunlarınız için 0 312 303 54 36 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

B. HUSUSİ PASAPORT (Yeşil Pasaport)

Yapılacak işlemler:
Yeşil pasaport almak isteyen Bakanlık Merkez teşkilatında çalışan personel veya yakınları, Personel Genel Müdürlüğü Kadro Dairesinden alacağı kadro yazısı, iki adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı aslı ile Genel Müdürlüğe müracaat ederek, Pasaport Talep Formunu doldurup onaylattıktan sonra İl Emniyet Müdürlüğüne müracaatını yapar.

İl Emniyet Müdürlüğünce başvuru için istenen belgeler:
1. a) Çalışanlar kurumun yetkili amiri tarafından tasdiklenmiş matbu talep formu ile müracaatta bulunabilirler ancak; emekli olan veya çekilme sebebi ile kurumları ile ilişiği kesilen hak sahipleri pasaport müracaat formlarını bulundukları ilin Pasaport Şube Müdürlüklerinden temin edebilirler.
b) Emekli veya çekilme (istifa) sureti ile görevlerinden ayrılmış olanların kurumlarından alacakları emekli olduğu veya ayrıldığı tarihteki unvan ve kadro derecesini gösterir belge mutlaka mühürlü olarak getirilecektir.

2. Nüfus cüzdanının aslı ve önlü arkalı çekilmiş fotokopisi getirilecektir.
3. İlk defa müracaatta 4 adet 4,5X6 cm. ebadında, temditte 2 adet aynı ebatta yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf temin edilecektir.
4. Refakat hanesine kaydedilecek 15 yaşından küçük çocukların fotoğrafları hem pasaportun ilgili hanesine hem de pasaport talep formuna yapıştırılacaktır.
5. Varsa daha önce alınmış pasaportlar getirilecektir.
6. Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlar için müracaat edilecekse kanuni mümessillerinin noterden veya bizzat Şubeye gelerek verecekleri muvafakat name gerekmektedir.
7. Hak sahibinin vefatı durumunda eşinin vukuatlı nüfus kayıt örneği getirmesi ve nüfus cüzdanının medeni durumu kısmının 'Dul' ibaresi ile yenilenmesi gerekmektedir.
8. Hak sahibinin vefatı durumunda 18 yaşından küçük çocuklar vefat eden hak sahibinden emekli maaşı alsa dahi, diğer ebeveynin Hususi Pasaport almaya hakkı varsa 18 yaşına yararlanabilecektir.
9. 18 yaşından büyük kız çocukları her ne sebeple olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumlarının birinden emekli aylığı alması yada ebeveynin vefatı nedeniyle kendisine emekli aylığı bağlanması durumunda Hususi Damgalı Pasaport alma hakkını kaybetmektedir.
10. 18 yaşını doldurmuş kız çocuklarının ebeveynin hakkından yararlanabilmesi için gelir getirici bir işte çalışmıyor olması, bekar olması, (eğitim-öğretim durumu hariç) anne ve babası ile ikamet ediyor olması ve hak sahibinin müracaat esnasında tebliğ-tebellüğ belgesi imzalaması gerekmektedir.
11. Pasaport için bizzat başvuruda bulunulur. Ancak hak sahibinin müracaata gelememesi durumunda eşinin ve çocuklarının pasaport almalarına ve pasaport işlemlerini yürütmelerine rıza gösterdiğine ilişkin hak sahibi tarafından verilen muvafakat name, vekaletname yada taahhütname ibraz edilmesi durumunda, hususi pasaport düzenlenerek kendilerine veya kanuni mümessillerine teslim edilecektir.
12. 18 yaşını doldurmuş erkek çocuklarının öğrenci dahi olsa Hususi Damgalı Pasaport almaya hakları yoktur.
13. Hususi Damgalı Pasaportlar 4 yıl süre ile düzenlenir.
14. Hususi Pasaport talebinde bulunan bayan eşinden ayrılmışsa ve velayeti kendisinde olan çocuklarına hususi pasaport çıkarmak istiyorsa; nüfustan vukuatlı nüfus kayıt örneği yada kesinleşmiş mahkeme kararı getirecektir.
15. Hak sahibinin vefatı ile 18 yaşından büyük kız çocuklarının pasaport alma hakkı ortadan kalktığından, daha önceden alınan pasaportlar iade edilecektir, aksi halde yurtdışına çıkışlarda ellerinden alınarak iptal edilecektir.
16. Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine, başkası ile evlenmemeleri kaydı ile Hususi Damgalı Pasaport verilir; dul eşin başkasıyla evlenip boşandıktan sonra nüfus kaydı Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat eden eşinin nüfus kaydına dönse dahi vefat eden eşinden dolayı kendisine bu tür pasaport verilmemektedir. Bu işlemle ilgili eşinin öldüğü, kendisinin bir daha evlenmediğini Nüfus Müdürlüğünden yeni tarihli vukuatlı nüfus kayıt örmeği getirmesi zorunludur.
17. Pasaport harc bedeli yatırılacaktır.

--------------VİZE İSLEMLERİ----------------------------------------------------

VATANDAŞLARIMIZIN SEYAHAT EDECEKLERİ ÜLKE BAKIMINDAN VİZE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Almanya Federal Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Amerika Birleşik Devletleri: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Arnavutluk: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Avustralya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Avusturya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Belçika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bosna-Hersek: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Bulgaristan: Sadece diplomatik pasaport ile hizmet pasaportu hamilleri anılan ülkeye yapacakları bir aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Cezayir: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Çek Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Estonya: Sadece diplomatik pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları bir aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Hususi ve hizmet pasaportu ile Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Etyopya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Fas: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Finlandiya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Fransa: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Gürcistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hırvatistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Hollanda: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İngiltere: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
İrlanda: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
İspanya: Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport hamilleri altı ay içinde doksan günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise, vizeye tabidir.
İsrail: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsveç: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İtalya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Japonya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Kanada: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
KKTC: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Letonya: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise, vizeye tabidir.
Libya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Litvanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Lüksemburg: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Macaristan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, vizeden muaftır.
Makedonya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Malta: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Mısır: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Moldova: Diplomatik ve Hizmet Pasaportu hamilleri vizeden muaftır. Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Norveç: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Polonya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Portekiz: Diplomatik Pasaport hamilleri altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, vizeden muaftır. Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Romanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Rusya Federasyonu: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Slovakya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Slovenya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Suriye: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Suudi Arabistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Tunus: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Ukrayna: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Ürdün: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Yunanistan: Diplomatik ve Hizmet Pasaportu hamilleri vizeden muaftır. Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.

----------------------------------------------------------------------------------

Pasaport işlemleri ile ilgili güncel ve ayrıntılı bilgi almak için Emniyet Genel Müdürlüğünün Internet sitesine (http://www.emniyet.gov.tr/onlinepasaport.asp) girip pasaportunuzu alacağınız ilinizi seçebilir ve başvuru yapabilirsiniz.

Verilen genel bilgiler Ankara İl Emniyet Müdürlüğünün İnternet sitesinden alınmıştır. 

Türk Vatandaşlarına vize uygulayan ülkelerle ilgili detaylı ve güncel bilgileri Dışişleri Bakanlığının İnternet sitesinin (http://www.mfa.gov.tr) Konsolosluk bölümünde bulabilirsiniz.

 

Project Design © Ostin 

İcq: 101046976